Castres

Castres

zaterdag 10 september 2016

Rit 6: Cabardes.

Naar Cabardes.
Deze streek heeft een AOC wijnproductie van rode en rosé wijn in de regio Languedoc-Roussillon. Deze streek kende reeds in de middeleeuwen een ontwikkeling. Ondanks een lange geschiedenis is de Cabardes wijn officieel erkend als AOC in 1999. Ver van alle massa toerisme was de fietstocht van vandaag een revelatie op gebied van natuur door een eenzaam gebied. De baantjes waar we op fietsen kennen geen verkeer. Slechts enkele wagens van bewoners van deze rustige dorpjes.

Eddy met nog enkele instructies bij de start deze ochtend.
Ritverloop.
Vandaag ging de rit in zuidelijke richting, zo ongeveer naar Carcassonne. We kwamen zelfs op de Bison Futé naar Barcelona terecht. Vermits het de laatste rit is vandaan, dient de vrachtwagen deze avond nog geladen te worden. We vertrokken iets vroeger dan gewoonlijk en dus om 09.00 uur. Het weder zag er veelbelovend uit, Een frisse ochtend bij 17°, windstil en vooral droog.
Eddy heeft zijn instructies gegeven en we kunnen starten, na de verplichte foto.
Ons hotel tijdens deze week. 
De aanloop naar het eerste stadje van enig betekenis ging over een zeer licht glooiend parcours. Over 30 km een hoogteverschil van 100 meter.  Eens buiten Mazamet begin er een geleidelijke oplopende weg. Enkele vergane fabrieken staan er troosteloos bij. Gelukkig is de natuur schitterend, rustig en kalm.
We komen toe aan de eerste drankstop.
De eerste drankstop aan de afslag naar de Pic de Nore, na 42 km. Deze beklimming hebben we eerder deze week reeds op ons palmares. Even verder werd ons verteld dat er een beverkolonie zou zitten; Wel gestopt om de naam op te slagen op een foto, maar geen bevers gezien.
Bevers zouden hier leven; Enkel fietsers gezien.
Zoals dat gewoonlijk het geval is. Oh, ze zijn er altijd, maar juist nu zijn er geen. Niet getreurd, we zijn om te fietsen en we rijden dan verder tot het 51 km punt aan het meer van Pradelles-Cabardes. De bevoorradingsploeg stond ons op te wachten. Een lekkere smos-baguette werd door iedereen met zorg bereidt. We zaten dan ook op een hoogte van 810 meter.
Aan het meer te Pradelles-Cabardès. Pic de Nore in de achtergrond!
Afdaling naar Mas-Cabardes en Roquefère.
Na de middagstop een sterke afdaling, tot 13%, naar Mas-Cabarddès en Roquefère. Enkele stille dorpjes waar geen activiteiten te bespeuren vallen. Het is dan ook zaterdag, en waarschijnlijk een rustdag.

Vallei van Orbiel.
Een klimmetje van 10 km door de vallei van Orbiel. Het jachtseizoen is waarschijnlijk begonnen. Enkele jagers met hun blaffers waren de enige levende zielen die we konden ontwaren. Voorzichtig en beleefd groeten, je weet maar nooit met hun geweerloop. Een trofee hadden ze uitgestald  op de motorkap van hun karretje, jeep of zoiets: een everzwijn was het slachtoffer. De klim was best te doen, onder de bomen, beschut door de zon. De temperatuur was al opgelopen tot 33°. Van 300 meter tot 800 meter stijgen.
Zeer rustige wegen.
Meer van Laprade.
Na deze beklimming was het Lac de Laprade de volgende bezienswaardigheid. Helaas, wegens de droogte was het waterpeil gezakt en niet een stop waardig.

Na de laatste drankstop nog een 30 km tot de finish.
Col de Fontbruno.
De laatste col van deze fietsweek, de Col de Fontbruno. Slechts 80 meter hoger, en op 880 meter hoogte.
Col de Fontbruno.
Oorlogsmonument.
Tijdens de WO2 hebben een duizendtal bewoners van de streek zich verscholen in de bossen van La Montagne Noire. Een 14 zijn er gesneuveld voor de vrijheid en hebben een passend monument gekregen.
Oorlogsmemorial ter nagedachtenis van de gesneuvelden tijdens WO2.

Allerlaatste drankstop bij onze finale aankomst aan het hotel. Fris pintje welverdiend bij deze temperaturen.
Ritgegevens:
Afstand:       103 km
Hoogtemeters:  1.668 meter
Vertrek:   09.00 uur
Aankomst:    17.10 uur
Meteo:  Minimum 17°, max. 33°.
Maximum hoogte:  880 meter.

Weekinformatie.
Tijdens deze 6 dagen werden er 603 km afgelegd.

Rit 6: parcours.
Rit 6: profiel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten